Tammi Terrell – Een profiel

Tammi Terrell (Thomasina Winifred Montgomery 29 april 1945 – 16 maart 1970) is misschien het best bekend om haar duetten met Marvin Gaye, aangezien ze tussen 1967-69 drie albums met hem uitbracht en daarvoor een dubbelalbum met de onlangs overleden Chuck Jackson op Wand .

Tammi werd geboren in Philadelphia, PA in 1945 en stierf op tragische wijze op deze dag in 1970 aan hersenkanker, slechts 24 jaar oud.

Ze werd in 1960 op 15-jarige leeftijd getekend bij Spectre Records door Luther Dixon, waar ze op demo’s zong voor The Shirelles. Haar eerste single werd uitgebracht als Tammy Montgomery op Spectre in 1961 toen ze nog maar 16 was, gevolgd door een op Wand in 1962. Daarna bracht ze negen maanden door als lid van James Brown’s Revue en bracht een door Brown geschreven en geproduceerde single uit, “I Cried”. , op Brown’s Try Me-label (genoemd naar zijn hit) in mei 1963. De akkoordprogressie op “I Cried” zou later het sjabloon worden voor “It’s A Man’s, Man’s Man’s World”. Een laatste single als Tammy Montgomery verscheen een jaar later in 1964 op Checker (wat een niet genoemd duet was met Jimmy Radcliffe).

In 1961-62 was ze korte tijd lid van The Sherrys. Northern Soulies zullen de groep kennen omdat ze bestonden uit de dochters en nicht van Little Joe Cook en hun plaat “Put Your Arms Around Me” uit 1966 (die dezelfde achtergrond heeft als Cooke’s nummer “I’m Falling In Love With You Baby” uit 1965). ) was de eerste plaat die ooit in Wigan Casino werd gespeeld toen het zijn deuren opende op 23 september 1973 (en viert dit jaar dus zijn 50ste verjaardag).

Na de Checker-single werd Tammi uitgenodigd voor een tour met Jerry Butler en het was tijdens een van deze shows in The 20 Grand Hotel in Detroit dat ze werd opgemerkt door Berry Gordy die haar op haar 20e verjaardag op 29 april 1965 bij Motown tekende en haar veranderde naam aan Tammi Terrell.

Terrell bracht slechts twee solo-singles uit op Motown voordat ze werd gekoppeld aan Marvin Gaye, met slechts twee andere tussen de negen uitgebrachte duetten. Dus bracht Motown slechts vier solo-singles voor haar uit: “I Can’t Believe You Love Me” / “Hold Me Oh My Darling” (1965), “Come On And See Me” / “Baby Don’tcha Worry” (1966). ), “What A Good Man He Is” / “Er zijn dingen” (1967) en “This Old Heart Of Mine (Is Zwak voor jou)” / “Just Too Much To Hope For” (1968). Ik denk dat het bedrijf een winnende reeks niet wilde onderbreken, aangezien vijf van de duet-singles Top 3 R&B waren (waarvan er twee de # 1 bereikten).

In 1968 werd slechts één soloalbum “Irresistible” opgenomen, waarop zes van de acht kanten van de singles stonden, naast nog eens vijf nummers die niet op singles zijn uitgebracht, waaronder “Tears At The End Of A Love Affair”.

Terrell stortte in 1967 op het podium in, wat leidde tot haar diagnose hersenkanker en onderging acht chirurgische operaties om een tumor te laten verwijderen. Na de laatste operatie raakte ze in coma en stierf uiteindelijk op 16 maart 1970 op de prille leeftijd van 24 jaar.

Er wordt gezegd dat Tammi romantische relaties had met James Brown, toen ze 17 was, en later met David Ruffin, beiden naar verluidt beledigend. Toen ze stierf, raakte Gaye in een depressie die resulteerde in drugsmisbruik, maar het was tijdens deze periode dat hij zijn iconische album “What’s Going On” schreef en opnam.

Voor haar laatste duettenalbum met Gaye, “Easy” (1969), kwam Valerie Simpson tussenbeide om Tammi’s zang te doen toen ze te ziek was om ze te doen. Er zijn tegenstrijdige verhalen tussen Simpson en Gaye over wiens zang op de definitieve release terechtkwam.

In juni 2005 liet Tammi’s zus Ludi Montgomery haar boek “My Sister Tommie – The Real Tammi Terrell” publiceren. Ze heette als kind Tommie (afkorting van Thomasina) en veranderde dat later in Tammi. Er zijn de afgelopen jaren geruchten geweest dat er een film van het boek zou worden gemaakt, maar voor zover ik weet is het nog niet uitgekomen.

De onderstaande afspeellijst is 50/50 solomateriaal en duetten met Marvin Gaye.

Met dank aan Yves Lambert voor de suggestie om dit profiel te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *