Blue-Eyed Soul-gigant Bobby Caldwell sterft op 71-jarige leeftijd

Deze doet echt pijn. Hij was een songwriter van wereldklasse die toevallig ook het soort honingzoete stem bezat dat hem tot royalty van de soulmuziek maakte. Vandaag nemen we droevig afscheid van de legendarische zanger en songwriter Bobby Caldwell, een ster van vier decennia die vooral bekend staat om zijn nu iconische hit “What You Won’t Do For Love”. Hij werd 71.

Het is vooral moeilijk voor degenen onder ons bij SoulTracks die Bobby door de jaren heen hebben geïnterviewd en vonden dat hij zowel benaderbaar als interessant was. Ik was genoeg fan dat “What You Won’t Do For Love” al meer dan tien jaar mijn beltoon is.

De zoon van Bob en R.H. Caldwell, oude zangers en dansers die ook de gastheren waren van een vroege tv-variétéshow, Suppertime, Bobby Caldwell groeide op in een wereld omringd door geweldige entertainers en klassieke muziek. Blootgesteld door zijn ouders aan opera, jazz, swing, blues, folk en andere populaire vormen van muziek, ontwikkelde hij een vroege waardering voor de verschillende architecturen van verschillende soorten muziek – een waardering die hem later zou helpen om van soul naar volwassen te gaan. hedendaagse tot smooth jazz tot bigband-geluiden tijdens zijn carrière.
Bobby ging op 17-jarige leeftijd met zijn band van huis en ging eerst naar Las Vegas en vervolgens naar Los Angeles voordat hij terugkeerde naar Miami om zijn gelijknamige debuutalbum uit 1979 op te nemen. Het werd meteen een hit op basis van “What You Won’t Do For Love”, een betoverend mid-tempo nummer dat een van de meest opgenomen nummers van de volgende drie decennia zou worden (met remakes van hits door Peabo Bryson en Natalie Cole). , onder andere Go West en Phyllis Hyman). Ironisch genoeg haalde die track het album bijna niet. De LP werd voltooid zonder het nummer, maar Henry Stone, hoofd van TK Records, stuurde Caldwell terug de studio in omdat hij “geen hit zag” op het album. Caldwell ging terug en schreef snel “What You Won’t Do For Love”, wat ironisch genoeg zijn kenmerkende nummer werd. Al met al was het album Bobby Caldwell een solide debuut met een paar eersteklas ballads (“My Flame” en “Come To Me”) samen met luisterbare, zij het niet spectaculaire, lichte discomelodieën.

Bobby ging naar een meer op piano gebaseerd geluid op zijn opvolger, Cat In The Hat, wat de hit “Coming Down From Love” opleverde, maar lang niet zo populair was als zijn voorganger. In 1982 bracht hij Carry On uit, een uitstekend album dat leed onder een gebrek aan promotie van zijn label en een snelle dood stierf.

Na de commerciële teleurstelling van Carry On verdween Caldwell vrijwel als artiest in de VS voor de rest van het decennium, hoewel hij immens populair was in Azië. In die periode concentreerde hij zich op zijn songwriting en werd hij geassocieerd met hitproducent David Foster. Zijn output was uitzonderlijk, want hij schreef hitnummers voor de Commodores, Chicago en Boz Scaggs en, met name, de platinahit “Next Time I Fall” voor Peter Cetera en Amy Grant.

Het succes van Caldwell als schrijver leidde tot een aanbod van Polydor om een nieuw album op te nemen voor de Aziatische markt, grotendeels bestaande uit zijn grootste composities uit de jaren 80. Het album, Heart of Mine, werd een grote internationale hit en zijn voertuig voor een terugkeer naar de Amerikaanse markt. Bij de Amerikaanse release van Heart of Mine in 1989 vond een groeiend nieuw genre klaar om Caldwell te omarmen: Smooth Jazz. De schijf werd een grote verkoper en vestigde Caldwell als een van de vroege stemmen van de opkomende Smooth Jazz-beweging.

In 1991 vestigde Caldwell zich opnieuw als een ster door Stuck On You uit te brengen, nog een album met kwaliteitsopnames. Het schoot naar de top van de Smooth Jazz-hitlijsten en werd gespeeld op hedendaagse stations voor volwassenen in de stad. Hij volgde het met het al even solide Where Is Love in 1993. Als artiest duidelijk beïnvloed door de soulartiesten van de jaren 60 en 70, bracht Bobby in 1995 Soul Survivor uit, een album met voornamelijk covers van klassieke soulmelodieën, gemarkeerd door zijn versies van “Walk On By” van Dionne Warwick en “Don’t Ask My Neighbours” van The Emotions. Het werd weer een hit. Hij was ook een frequente gastvocalist op albums van andere jazzartiesten, waaronder The Crusaders en Richard Elliott.

De vormende jaren waarin hij zijn ouders zag optreden, kwamen in 1997 weer in volle gang, toen Caldwell Blue Condition maakte, een bigbandalbum dat authentieker was en veel beter dan de ‘standaard’-albums die andere rock- en popartiesten in het voorgaande decennium hadden uitgebracht. . Caldwell benadrukte opnieuw zijn talent als songwriter en schreef een handvol historische stukken en mixte ze met klassieke liedjes uit de jaren 40 en 50 – en zijn composities hielden goed stand naast de klassiekers. Hij volgde Blue Condition op met Come Rain or Shine, een ander bigbandalbum, en nam later een livealbum met standards op. In het volgende decennium bleef Caldwell afwisselen tussen nieuwe R & B / smooth jazz-albums en bigbandprojecten.

In 2007 verhuisde Caldwell naar de oostkust en voltooide de bouw van een nieuwe in-home studio. Hij bleef opnemen, bracht in 2014 After Dark uit en werkte in 2015 samen met de moderne artiest Jack Splash aan het undergroundhit Cool Uncle-project. band- en R&B-stijlen.

Helaas begonnen de gezondheidsproblemen van Caldwell een half dozijn jaar geleden, toen hij een significante reactie op een antibioticum ervoer, resulterend in bilaterale achillespeesrupturen en significante neuropathie. Ondanks verschillende wakes door zijn fans, bleef hij gezondheidsproblemen ervaren tijdens zijn overlijden.

Bobby Caldwell, een artiest die door de jaren heen een ongelooflijke veelzijdigheid heeft getoond, zal een belangrijke plek blijven innemen op de afspeellijsten van fans over de hele wereld, zelfs nu we rouwen om het overlijden van deze muzikale gigant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *