Jim Gilstrap – Een profiel

Spread the love

Jim Gilstrap viert vandaag zijn 76ste verjaardag. Hij werd beroemd met zijn nummer 4 hit “Swing Your Daddy” uit 1975. Zijn tweede single op Bell in 1974 “Run Run Run”, die hij samen met Jerry Fuller schreef, is vrij schaars (het staat niet op Discogs en er zijn geen originelen vermeld op Popsike, alleen heruitgaven in het VK) en er is veel vraag naar geweest item op de Northern Soul-scene. Het werd heruitgegeven op 7″ vinyl door Soul Brother in 2001, aangekondigd als Side Effect Feat. Jim Gilstrap, maar dit is een andere versie. Het stond op hun debuutalbum “Effective”, dat alleen een Canadese uitgave was en geproduceerd door Gilstrap, die was ook een lid van de groep.Het album werd in 2001 heruitgegeven door Soul Brother op cd en vinyl.

Gilstrap was lid van een easy listening-groep The Doodletown Pipers uit 1968 die in veel tv-shows verscheen, waar hij vermoedelijk Augie Johnson ontmoette, die ook lid was en later Side Effect oprichtte.

Hij werd lid van de begeleidingsgroep Wonderlove van Stevie Wonder en verscheen op “Music Of My Mind”, “Talking Book” (zijn is de eerste stem die je hoort op “You Are the Sunshine of My Life”), “Innervisions” “Fulfillingness’ First Finale” en wordt gecrediteerd voor één nummer op “Songs In The Key Of Life”.

Vanwege het succes van “Swing Your Daddy” bracht hij een album uit met dezelfde titel dat nog twee singles voortbracht, “House Of Strangers” en een cover op 5000 Volts’ “I’m On Fire”, gevolgd door zijn tweede en laatste album “Love Talk” was geen commercieel succes (en bestond uit slechts vier nummers, maar is een goed album dat hieronder is opgenomen).

Daarna concentreerde hij zich op sessiewerk en is een van de meest productieve sessiezangers in de business met meer dan 500 credits op Discogs die zong met tientallen grote soulartiesten, waaronder Aaron Neville, Al Jarreau, Angela Bofil, Anita Baker, Aretha Franklin, B.B. King , Bill Withers, Brothers Johnson, Candi Staton (incl. Young Hearts Run Free), Dionne Warwick, Donald Byrd, George Benson, George Duke, Gladys Knight, Jean Carn, Leon Haywood, Luther Vandross, Martha Reeves, Michael Jackson (incl. Off The Wall), Minnie Riperton, Nancy Wilson, Norman Connors, Patrice Rushen, Patti Austin, Peabo Bryson, Martha Reeves, Nancy Wilson, Phyllis Hyman, Quincy Jones, Ray Charles, Roy Ayers, Stevie Wonder, Syreeta, Teddy Pendergrass, The Jacksons , Thelma Houston evenals popartiesten Whitney Houston, Barbara Streisand, Celine Dion, Elkie Brooks, Elton John, Neil Diamond en nog veel meer.

Ik kwam een ​​uitstekend interview tegen dat veel achtergrondinformatie over zijn carrière geeft, dat zeker de moeite waard is om te luisteren als je de tijd kunt betalen, aangezien het 2 video’s en bijna 2 uur omvat, maar hij vertelt over het ongelooflijke aantal mensen waarmee hij heeft gewerkt . Deel 1 Deel 2.

Album Discografie

1975 – Swing Your Daddy

1976 – Love Talk

Singles Discografie

1974 – Airport

1975 – When You Come Back Down / Run, Run, Run

1975 – Swing Your Daddy/ Swing Your Daddy Part II

1975 – House Of Strangers / Take Your Daddy For A Ride

1975 – I’m On Fire / I’m On Fire, Pt.II

1976 – Move Me / Move Me, Pt.2

1976 – Never Stop Your Loving Me (Never Stop)

1976 – Love Talk